Geplaatst op
Het chocolade paradijs is een plek om eens even helemaal los te gaan op de zoetigheden waar je zo van houdt. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de chocolade? Dat nemen we met je door in deze blog. Lees dus snel verder.
Een begin dat ver in het verleden ligt
De geschiedenis van chocolade begint duizenden jaren geleden in Midden- en Zuid-Amerika, waar cacaobonen werden verbouwd en gebruikt door oude beschavingen zoals de Maya’s en Azteken. De cacaoboon werd voor het eerst ontdekt in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De oude Meso-Amerikaanse beschavingen, zoals de Olmeken, Maya’s en Azteken, gebruikten cacao al duizenden jaren geleden. Ze gebruikten cacaobonen om een bittere drank te maken die bekend stond als “xocolātl,” die vaak werd geassocieerd met religieuze en ceremoniële betekenissen.
Aankomst in Europa
In de 16e eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers, zoals Hernán Cortés, cacaobonen naar Europa na hun verovering van de Azteken. De cacaodrank werd in eerste instantie niet goed ontvangen vanwege de bittere smaak, maar geleidelijk aan werden suiker en andere smaakstoffen toegevoegd om de drank aangenamer te maken.
Tegen de 17e eeuw werd de consumptie van chocolade populair bij de Europese adel. Chocoladehuizen verspreidden zich in steden zoals Londen, Parijs en Amsterdam, waar de rijke klasse van de samenleving chocolade kon drinken en sociale bijeenkomsten hield.
Uitvinding van de chocoladereep
De echte transformatie van chocolade vond plaats in de 19e eeuw. In 1828 ontwikkelde de Nederlandse chemicus Coenraad van Houten een hydraulisch persproces om cacaomassa te scheiden in cacaoboter en cacaopoeder. Dit maakte het mogelijk om cacaopoeder te mengen met suiker en cacaoboter om een vaste chocolademassa te maken, die later werd gebruikt om de eerste chocoladereep te produceren.In de 20e eeuw werden verschillende nieuwe chocoladeproducten geïntroduceerd, zoals chocoladerepen met noten, caramel, nougat en andere vullingen. Ook ontstonden er verschillende soorten chocolade, zoals witte chocolade en melkchocolade, naast de traditionele donkere chocolade.