Lockaert

Leren hoe je omgaat met de hygiënecode

Geplaatst op

Bij veel beroepen is het belangrijk om inzicht te hebben in de hygiënecode. Dus ook voor kinderen is het belangrijk om alvast te weten dat ze bij hun toekomstige beroep misschien wel aan de slag moeten met deze hygiënecodes.

Beroepen waarbij je te maken krijgt met de hygiënecode

Een hygiënecode beschrijft hoe een bedrijf hygiënisch kan werken met levensmiddelen. Beroepssectoren die onder andere te maken krijgen met een hygiënecode, zijn:

 • Detailhandel
 • Horeca
 • Slachterijen, slagerijen en poeliers
 • Transport en logistiek
 • Zorginstellingen

Zoals je al kan zien, is er voor vrijwel elke branche wel een hygiënecode, ook bij branches waar je het misschien minder snel verwacht, zoals een zorginstelling.

Verschillende soorten hygiënecodes

In deze blog behandelen we drie soorten hygiënecodes, namelijk de Hygiënecode Horeca, de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf en de Hygiënecode voor zorginstellingen.

Hygiënecode horeca

Voor horecabedrijven geldt de hygiënecode horeca. Dit kan gaan over een hotel, café of een andere horecagelegenheid waar voedsel wordt bereid of geserveerd. De hygiënecode bevat richtlijnen waar een bedrijf zich aan moet houden om op een verantwoorde manier om te gaan met voedsel.

Binnen de horeca zijn er drie soorten hygiënecodes, namelijk:

 • De algemene hygiënecode voor de horeca
 • Hygiënecode voor ambachtelijke consumptie-ijsbereiding
 • Hygiënecode voor de contractcatering en inflighcatering
 • Hygiënecode Stichting Overlegplatform Restaurantketens (STOR)

Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf

Sinds kort is er ook een nieuwe hygiënecode van kracht waar de kinderen in de toekomst mee te maken kunnen krijgen, namelijk de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf. Deze hygiënecode is volledig gericht op slagers en poeliers en het voorbereiden van het vlees. De hygiënecode voor slagers en poeliers is ook weer onder te verdelen in drie soorten hygiënecodes, namelijk:

 • Hygiënecode voor het poeliersbedrijf
 • Hygiënecode voor pluimveeslachterijen en -uitsnijderen
 • Hygiënecode voor werken in het slagersbedrijf

Hygiënecode voor zorginstellingen

Zoals we al eerder aangaven, is het ook voor zorginstellingen verplicht om zich te houden aan de juiste hygiënecodes. Deze hygiënecodes waarborgt de veiligheid van de maaltijden die worden geserveerd. De branche voor zorginstellingen is onder te verdelen in drie soorten hygiënecodes:

 • Hygiënecode voor kleine instellingen in kinderopvang, welzijn, maatschappelijke dienstverlening en jeugdzorg
 • Hygiënecode voor voedingsverzorging in woonvormen
 • Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en defensie

Nog veel meer hygiënecodes voor andere beroepen

Deze drie groepen zijn slechts een greep uit alle soorten hygiënecodes waar de kinderen in hun toekomst mee te maken kunnen krijgen. Uiteraard veranderen de hygiënecodes nog wel eens, maar door ze op tijd op de hoogte te brengen, zijn ze goed voorbereid.

Hoe ga je dan om met een hygiënecode?

Per sector verschilt het dus ook hoe je moet omgaan met een hygiënecode. Verschillende bedrijven bieden trainingen aan om zo volledig ingelicht te worden over alle zaken rondom de code. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om te werken volgens een zelfcontrolesysteem. Als de NVWA het zelfcontrolesysteem van het bedrijf accepteert en je regelmatig goed scoort, kom je onder verminderd toezicht te staan.

Goed om hier dus rekening mee te houden voor in de toekomst!

Gerelateerde berichten

Leuke locaties om heen te gaan op vakantie

Veel mensen vinden het heerlijk om er af en toe tussenuit te kunnen gaan. Een vakantie naar het buitenland is dan zeker geen slecht idee. Echter kan...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden